ZBH Bogota uczestniczyło w kolejnym spotkaniu z Invimą, organem odpowiedzialnym za rejestrację importowanych produktów spożywczych w Kolumbii, zorganizowanym przez delegację Unii Europejskiej. Cykl spotkań ma na celu dialog z importerami produktów spożywczych, zwłaszcza alkoholi, aby poznać wyzwania jakie stoją przed nimi podczas procedury importu do Kolumbii. Obecni importerzy piwa, win oraz mocniejszych trunków podzielili się swoimi doświadczeniami co do rejestracji produktów oraz procedur w kolumbijskich portach handlowych. Główne wyzwanie stanowi czas inspekcji produktu oraz wydanie certyfikatu sanitarnego w tempie ekspresowym. Invima zapewniła jednak, że dzięki powołanej grupie ekspertów oraz inspektorów, czas inspekcji oraz wydanie certyfikatu będzie nie większy niż 5 dni. Czas oczekiwania na wydanie certyfikatów sanitarnych po przekroczeniu granicy to 190 minut w Cartagenie, 70 minut w Bogocie oraz 190 minut w porcie Buenaventura, co stanowi znaczną obniżkę z poprzednich lat. Celem organizacji jest jak najszybsze usprawnienie operacji oraz procedur dla importerów produktów spożywczych.